Fazer testar ny färgteknik, Fazer Puikula-förpackningarna blir ännu mer miljövänliga

På Fazer testas en ny tryckmetod för produktförpackningar. Det är fråga om den digitala färgtekniken EGP™ som bidrar till att miljöbelastningen av förpackningstryck minskar. Metoden testas först på produkten Fazer Puikula Mjukare Fullkorn. De nya förpackningarna lanseras i butik över hela Finland i början av denna vecka och de känns igen på logotypen GreenerPrinting™.

”Genom den nya tryckmetoden minskar vi förbrukningen av tryckfärg på Fazer Puikula Mjukare Fullkorn med 25 procent jämfört med traditionellt tryck”, säger Piia Soininen-Tengvall, chef för förpackningsutveckling på Fazer Bageri.

Testningen av den nya tryckmetoden är en del av Fazers hållbarhetsarbete. Den hjälper Fazer att nå sitt mål att övergå till förpackningsmaterial som är förenliga med en hållbar utveckling.

Färgtekniken tar steget in i den digitala eran

Traditionellt har produktförpackningarna tillverkats av specialfärger som blandas vid tryckerierna. Det kan finnas upp till 400 olika färger. Med EGP™-tekniken används vanligen endast 7 standardfärger. Med den nya tekniken kan upp till 90 procent av färgerna blandas digitalt.

”EGP™-färgerna doseras med hjälp av digital färgseparering direkt på förpackningen som skall tryckas, vilket gör att det behövs ett färre antal färger. Tryckmaskinen behöver heller inte rengöras mellan tryckpartierna, vilket minskar färgsvinnet och behovet av lösningsmedel vid rengöring. Kvaliteten och tryckresultatet blir bättre och mer exakt. Vi har testtryckt förpackningar tillsammans med Marvaco, prepressleverantör för förpackningar, och tryckeriet Pyroll”, säger Soininen-Tengvall.

Följande Fazer-produkter kommer att tryckas med den nya metoden:

  • Fazer Puikula Mjukare Fullkorn
  • Oululainen Surskorpor 200 g
  • Oululainen Mörka Surskorpor 215 g
  • Oululainen Havreskorpor 180 g

Efter Fazer Puikula Mjukare Fullkorn testar vi EGP-tryck på kartongerna till Oululainen Surskorpor 200 g. Kartonger tryckta med den nya metoden lanseras i butik i höst.

Fazers hållbarhetsarbete

Hållbarhet är en viktig del av Fazers strategi och företagets omvandling till ett modernt hållbart matföretag. Sätten att producera och konsumera mat har stor inverkan på miljön, samhället och välfärden, och därför ser vi även över den övergripande miljöeffektiviteten för våra förpackningar.

Fazer-koncernens fyra ambitiösa hållbarhetsmål är 1) 50 % mindre utsläpp 2) 50 % mindre matsvinn 3) 100 % ansvarsfulla inköp 4) mer växtbaserat.

Mer information om Fazer-koncernens fyra övergripande hållbarhetsmål finns på: https://news.cision.com/fi/fazer--group/r/fazer-antar-fyra-ambitiosa-hallbarhetsmal,c2755556  

#ruokaajollaonmerkitys #ratkaisujaruuasta #northernmagicmadereal

Ytterligare information:

Anniina Niemistö, kommunikationsdirektör, Fazer Bageri Finland, anniina.niemisto@fazer.com, tfn +358 40 674 4672

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8.00–16.00, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Fazer-koncernen

1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

Northern Magic. Made Real.

Produkter märkta med GreenerPrinting™

Förpackningar märkta med logotypen GreenerPrinting™ har tryckts på ett mer miljöeffektivt sätt med hjälp av ett EGP™-certifierat genomförande, där förpackningsmaterialet trycks på ett hållbart sätt och med mindre miljöbelastning än vid traditionella tryckmetoder. #GreenerPrinting, #HiQ_EGP

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia