• news.cision.com/
  • Audi/
  • DTM-seger för Mattias Ekström – gott och blandat för övriga svenskar på Hockenheim

Mattias Ekström tog sin 20:e seger i DTM i hällande regn på tyska Hockenheim i årets andra race.

I Audi Sport TT Cup var Mikaela Åhlin-Kottulinsky med i topp tio i första racet och Anton Marklund likaså i andra racet. I World RX slutade svenskarna i Mattias Ekströms rallycrossteam EKS på 13:e och 20:e plats.

Andra racet i DTM-premiären blev en blöt tillställning med en svensk segrare. Mattias Ekström startade från andra startruta och tog ledningen direkt, men regerande mästaren Marco Wittman tog sig förbi. På fjärde varvet, när användning av DRS tillåts, gick Ekström upp i täten igen. Tio minuter in i tävlingen, på tionde varvet, började regnet falla över banan. Ekström höll sin ledning, teamkompisen Edoardo Mortara gick i depå för regndäck på varv 13 och Ekström fick ett hårt jobb att hålla sig på den våta banan på slicks.

- Sista varvet innan depåstoppet var det svåraste i hela racet, säger Ekström.

När Ekström gick i depå på varv 14 tog Mortara ledningen, men det dröjde bara till 17:e varvet innan Ekström tog tillbaka den och kunde utöka och slutligen ta segern med 7,3 sekunder till godo före Mortara, som till och med bugade sig inför Ekström efter målgång.

- Idag var det roligt från första till sista varvet” säger den tvåfaldige DTM-mästaren Ekström, som firade sin 20:e DTM-seger. “Min Audi RS 5 DTM var lätt att köra idag. Vi gick i depå ett varv för sent för däcksbyte men det spelade inte så stor roll eftersom bilen var så bra. Förhållandena var väldigt svåra men det är då erfarenheten ger utdelning”

Inför 2015 har tävlingsformatet ändrats i DTM, som nu kör två race per helg. I lördagens race startade Ekström från tionde startruta. Han gjorde en bra start och var uppe på åttonde plats, men i fajten om sjunde plats blev det kontakt med Adrien Tambay och Ekström fick punktering på höger fram, tvingades i depå för däckbyte och slutade på 13:e plats. Audi tog dock segern via Jamie Green, och fyra av bilarna i topp sex var Audi RS5 DTM.

I mästerskapställningen leder Edoardo Mortara, Mattias Ekström är tvåa och Jamie Green trea. Samtliga med Audi RS5 DTM. Hat-trick för Audi efter DTM-premiären!

Audi Sport TT Cup

Mikaela Åhlin-Kottulinsky kvalade in till en 5:e plats vid premiären av Audi Sport TT Cup och slutade på en åttonde plats i första racet under lördagen, men blev torpederad av en konkurrent tidigt i söndagens race och tvingades bryta.

Anton Marklund som dubblerade med både rallycross i Mattias Ekströms team EKS och sitt första race i TT Cup startade långt bak i race ett men körde upp sig till 14:e plats. I söndagsracet visade han var skåpet ska stå med en fantastisk uppkörning från 21:a till åttonde plats.

World RX

Det blev en helg i moll för EKS i World RX. I det fjärde heatet stod det två EKS-bilar på startlinjen men inget hjälpte denna dag.

- Jag hade mycket högre förväntningar, men det finns inte plats för några misstag i rallycross, säger Edward Sandström som slutade på trettonde plats.

- Det fanns absolut en möjlighet att ta sig till semifinalen, en poäng var det som saknades. Men en dålig start gjorde detta omöjligt, jag lyckades helt enkelt inte avancera tillräckligt.”

Anton Marklund fick svart flagg i heat två vilket gjorde det omöjligt att nå semifinalerna.

- Tempot var ok, bilen ok, men jag gjorde ett misstag och hela helgen var förstörd, säger Marklund som slutade på tjugonde plats.

Är du journalist och önskar ytterligare information, kontakta: Irene Bernald, informationschef Audi Sverige, 08-553 865 00 eller 070-538 65 51.

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och sålde drygt 1 741 100 nya bilar 2014. Företaget omsatte 49,9 miljarder euro 2013 och har ca 80 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 55 800 i Tyskland. Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i Tyskland (Ingolstadt och Neckarsulm), Ungern, Spanien, Kina, Belgien, Slovakien, Ryssland, Indonesien och Indien. Företaget kommer även börjat tillverka bilar i Brasilien 2015 och i Mexico 2016. Mellan 2015 och 2019 planerar Audi att investera ca 24 miljarder euro i primärt nya produkter och hållbar teknik. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och quattro GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.