Säsongsavslutning med Hellner och Northug i Holmenkollen

Report this content

I helgen samlades internationella toppåkare i längd för den prestigefyllda och säsongsavslutade tävlingen Red Bull NordiX. Den okända skidåkaren Ånund Lock Byggland (21) skrällde ordentligt på hemmaplan och slog motståndare som Petter Northug (NOR), Marcus Hellner (SWE) och Andy Newell (USA). Bäste svensk blev Markus Svelander.

Internationell säsongsavslutning i Holmenkollen. Foto: Sebastian Marko/Red Bull Content Pool.

70 längdåkare från tio nationer gjorde inför nära 4000 besökare upp i helgens soliga Holmenkollen. Den skicross-liknande banan innehöll flera branta partier, skarpa kurvor och utmanande hopp, till publikens förtjusning.

– Jag lekte en hel del på mina längdskidor som barn och visste därför att jag skulle hantera det här ganska bra. Prispengar kommer jag att använda för att reparera min bil och besöka Jim Morrisons grav i Paris, säger segraren Ånund Lid Byggland från Høydalsmo i Telemark.

Marcus Hellner som inför helgens tävlingar var märkbart laddad, slutade på en sjunde plats. Bäste svensk blev Markus Svelander (3), strax före Adam Johansson (4) medan Robin Bryntesson knep en åttondeplats. Petter Northug, som hade sällskap av sina två bröder Thomas och Even i helgens tävlingar, mätte 21,5 meter i banans största hopp.

– Det här var målet när vi bestämde oss för att ta Red Bull NordiX till Oslo. Den internationella eliten i en krävande bana, en lycklig storpublik som roar sig i solen och så klart en norsk vinnare, säger Peter Northug.

Tjeckiska Ludmila Hork var suverän i damernas final, före Bettina Gruber (SUI) och fjolårets segrare Laurien Van Der Graaff (SUI). Kikkan Randall (USA), kom på fjärde plats i finalen.

– NordiX var riktigt kul! Tyvärr jag har jag inte mycket erfarenhet av denna typ av tävlingar, men jag skulle älska att göra det mer, förklarade Randall efter hennes imponerande debut.

Ludmila Horka (CZE) på väg mot vinst i Red Bull NordiX 2012. Foto: Sebastian Marko/Red Bull Content Pool.

Om Red Bull NordiX
Red Bull Nordix är en återkommande och säsongsavslutande tävling för de internationella längdåkarna. Tävlingen är en av längdvärldens mest utmanande men handlar inte om världscupspoäng, vinstpengar eller startpositioner inför kommande säsong utan snarare om prestige och ära.