Svenskt formbesked inför hemmatävling

Ice cross downhill-åkaren Mikael Andersson imponerade stort i lördagens finaler i Valkenburg, Holland. Inför tiotusentals åskådare kämpade Mikael mot världseliten i sitt livs andra tävling. Regerande världsmästaren Arttu Pihlainen från Finland kom på tredje plats medan favorittippade Kyle Croxall från Kanada vann.

Efter en stark insats i fredagens tuffa kvalomgångar tog sig Mikael Andersson som ende svensk till lördagens finaler i ice cross downhill-seriens andra deltävling. I den nästan 600 meter långa isbanan med hopp och kurvor fick Mikael in en fullträff i sitt första åk. I det andra blev konkurrensen för hård och Mikael slutade på en 23:e plats.

-          Att vara rookie i den här sporten är svårare än någonsin i år, rutin gör verkligen stor skillnad på banan. Det är en bedrift att ta sig så här långt redan i sin andra deltävling, men jag vet att jag kan ännu bättre vilket jag kommer att visa i Åre, säger Mikael Andersson, svenska landslaget i ice cross downhill.

Mikael Andersson. Foto: Vesa Koivunen.

Imponerade redan i Minnesota
Mikael Andersson, som till vardags spelar bandy i AIK, tog sig vidare till finaldagen redan i den första VM-deltävlingen i Minnesota i januari men tvingades bryta på grund av skada. Andreas Kristof som har tv-pucksguld, juniorlandslagsspel och Djurgårdens J20-lag på meritlistan, var då istället den svensk som lyckades bäst och knep en 32:a plats.

Holländska deltävlingen
VM-deltävlingen i Valkenburg var den andra av fyra i Red Bull Crashed Ice World Championship 2012. Nästa deltävling är Åre 16-18 februari. Säsongen började i Minnesota 13-15 januari och avslutas den 15-17 mars i Quebec, Kanada. Åkare från 24 nationer fanns på helgens startlinje, bland annat från skridskonationer som Ryssland, Kanada och Finland.