Nu hoppas Jernberg på ett under

Report this content

Michael Jernberg hade stolpe ut EM-deltävlingen i rallycross i Tyskland. Samtidigt som Skodaföraren noterades för säsongens sämsta resultat vann ledande Sverre Isachsen.

- Vi får se vad som händer i det två sista tävlingarna, men mina chanser att ta guld efter det här är inte stora. Det ska till ett under, suckar Jernberg uppgivet.

EM-deltävlingen i tyska Buxtehude blev tuff från början till slut för Michael Jernberg. Kvalplaceringarna 7, 14 och 3 räckte bara till B-final. Men där stod han i pole position med stora möjligheter att avancera till A-finalen.

Alla drömmar om avancemang spolierades emellertid redan i den första kurvan.

- Jag hade innern med norrmannen Frode Holte en halv bilängd före på yttern. Ligger man på innern släpper man aldrig, men Frode trodde nog att jag skulle göra det för han styrde in, berättar Jernberg.

Resultatet av den manövern blev självklart en kollision och med Holtes Volvo C30 på tvären mitt framför Jernberg.

- När jag väl kom loss hade alla de andra hunnit passera för länge sedan. Jag åkte ett varv, men sedan gav jag upp. Avståndet framåt var för stort.

Som om inte jumboplatsen i B-finalen var illa nog så vann EM-ledande Sverre Isachsen A-finalen före Kenneth Hansen.

- Sämsta tänkbara finalresultat för min del, säger Jernberg.

A-finalen inleddes med en startsmäll i vilken Sverre Isachsen fick skador på sin bil. Trots att den bärgades till depån efter att finalen flaggats av redan efter ett varv fick norrmannen vara med i omstarten. Han fick dessutom tillåtelse till reparation i cirka 15 minuter.

Detta var ett beslut som togs av tävlingsledningen - helt emot de regler som gäller i mästerskapet.

- Märkligt, tyckte givetvis Jernberg som liksom många andra trodde att Isachsen inte skulle få köra finalen och därmed bli sexa i tävlingen.

Nu vann Isachsen och tog 20 poäng i stället för 11.

Sverre Isachsens fjärde triumf för året innebär att han rycker i toppen på EM-tabellen i Division 1. Norrmannen har 121 poäng, 20 fler än Jernberg.

Skodaföraren är trea i tabellen, tre poäng bakom Kenneth Hansen.

Men det är inte helt sant. När EM ska summeras om två tävlingar måste samtliga förare räkna bort sitt sämsta resultat från höstens tävlingar. Gör man det redan nu är Jernberg fortfarande tvåa, en poäng före Hansen och fem före engelsmannen Liam Doran. Upp till Isachsen har Michael 14 poäng.

Möjligheten att ta guld känns avlägsen, men silvret tänker Skodaföraren inte missa.