Roger Mogert (S): Stockholms stads kulturpristagare 2015

Stockholms stads kommunstyrelse beslutade idag att tilldela Birgitta Svendén stadens Bellmanpris. Lennart af Petersénpriset tilldelas Ulf Lundin. Hederspriser delas ut till Maria Miesenberger, Lars Norén, Sofia Karlsson, Malena Ernman och Özz Nûjen. Priserna delas ut vid en ceremoni i Stadshuset den 14 augusti då varje pristagare erhåller 100 000 kronor.  

– Kulturen formar samhället lika mycket som den speglar det. Årets mottagare av Stockholms stads hederspriser, Bellmanpris och Lennart af Petersénpris har alla utmärkt sig och bidragit till ett bättre Stockholm, säger Roger Mogert (S), kulturborgarråd i Stockholms stad. Stockholm har ett mycket dynamiskt och spännande kulturliv, här finns en stor mängd aktörer, kulturarbetare och konstnärer som bidrar till att stockholmarna har ett rikt kulturutbud att ta del av. Jag är glad att vi idag kan uppmärksamma några av alla kulturutövare extra mycket. 

Fakta

Stockholms stads kommunstyrelse har idag beslutat att nedanstående personer ska tilldelas Stockholms stads Bellmanpris, Lennart af Petersénpris och Stockholms stads hederspriser. Hederspriserna ska enligt statuterna fördelas mellan en bildkonstnär, en tonsättare, en författare samt företrädare för två övriga konstområden, varav en ska vara scenkonstnär. Mottagarna erhåller vardera en prissumma om 100 000 kronor.

Bellmanpris à 100 000 kr

Birgitta Svendén

Lennart af Petersénpris à 100 000 kr

Ulf Lundin

Hederspris à 100 000 kr

Bildkonst                                                  Maria Miesenberger

Litteratur                                                  Lars Norén

Tonsättare                                               Sofia Karlsson

Scenkonst                                                Malena Ernman

Övrig utövare av annan                           Özz Nûjen

konstnärlig verksamhet

Bellmanpriset - Birgitta Svendén

Bellmanpriset ska tillfalla den eller de som har skildrat eller beskrivit Stockholm ur ett konstnärligt perspektiv, använt staden sceniskt i det konstnärliga uttrycket eller bidragit till att ge en positiv bild av Stockholm som kulturstad i ett internationellt sammanhang.

Birgitta Svendén

Birgitta Svendén, operachef och VD, har med stor passion under flera år gett stockholmare i alla åldrar nya starka konstnärliga upplevelser genom Kungliga Operans sångare, balett, kör och orkester. Genom en mångsidig repertoar av nyinstuderingar, nya klassiker, konserter och nya baletter har hon utvecklat Kungliga Operan till ett framgångsrikt och angeläget operahus för alla. Ofta har framgångarna utvecklats i nya samarbeten både internationellt och i Stockholm. 

Hon har dessutom som framgångsrik sångare förtrollat hemmapubliken som Carmen, sjungit med Luciano Pavarotti på Metropolitan i New York samt under många år medverkat i ett antal Wagneroperor i Bayreuth.

Född 1952

Utbildning:

Operahögskolan

Verk i urval på Kungliga Operan under hennes ledning

2015              Written on Skin

2015              Otello (i samarbete med English National Opera i London och Teatro Real, Madrid)

2015              Våroffer (balett)

2014              Madama Butterfly

2014              Don Giovanni

2013              Det gyllene skeppet (för ungdomar i samarbete med De Mont/La Monnaie, Bryssel)

2013              Salome

2013              Romeo och Julia (balett)

2012              Trollflöjten

2012              Pierrot (för barn i samarbete med Pantomimteatern)

2012              Tyll (balett)

2011              Flickan från Western

2010              Gossen och kärleken till tre apelsiner (för barn i samarbete med Dockteatern Tittut)

Roller i urval:

2004              Drottning Christina i Hans Gefors/Lars Forssell opera Christina

1983-1999     Regelbunden gäst i Bayreuth i roller som bland annat Flosshilde och Grimgerde i Sir Georg Soltis Ringen-uppsättning.

1991              Maddalena i Rigoletto på Metropolitan i New York

1981              Engagemang vid Kungliga Operan, där hon bland annat sjungit roller som Carmen och Cherubini.

Uppdrag i urval:

2009              Utsedd till operachef och senare även VD på Kungliga Operan

2005-2009     Rektor för Operahögskolan

1995              Utnämnd till hovsångerska

Styrelseledamot av Musikaliska akademien och hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Lennart af Petersénpriset - Ulf Lundin

Lennart af Petersénspriset delas ut vartannat år och alternerar med Cullbergpriset. Priset avser att belöna en fotograf som på ett personligt och konstnärligt vis berättar något väsentligt om staden som livsmiljö.

Ulf Lundin

Med sin alldeles egen finurliga blick på tillsynes vardagliga situationer runt om i Stockholm får Ulf Lundin oss att se det märkvärdiga i det enkla. Genom att lugnt och metodiskt betrakta och vänta har han utvecklat den dokumentära genrens form och uttrycksmöjligheter. Han fångar i både stillbild och video de lika komiska som absurda situationer, vilka uppstår mellan stadens invånare.

Född 1965

Utbildning:

1995–1997 MFA, Högskolan för fotografi och film, Göteborg

1990–1993 BFA, Fotohögskolan, Göteborg

Separatutställningar i urval:

2015              5–9, KKW – Kunstkraftwerk, Leipzig

2008              Still Films, Galleri Magnus Karlsson, Stockholm

2000              Gävle Konstcentrum, Gävle

1998              Photographers Gallery, London

1997              Galleri Hippolyte, Helsingfors

Grupputställningar i urval:

2014              MAC International, The MAC, Belfast

2009              The Camera Show, Fotogalleriet, Oslo

2008              Loop of the Month, Kiasma, Museet för nutidskonst, Helsingfors

2005              Social Democracy Revisited, Apexart, New York

2000              Watch Me (Watch You), Macedonian Museum of Modern Art, Thessaloniki

Stockholms stads hederspriser

Stockholms stad delar varje år ut fem hederspriser till kulturutövare som bor och arbetar i Stockholmsområdet. Hederspriserna går till personer som har stor betydelse för kulturlivet i Stockholm. Prissumman är på 100 000 kronor.

Bildkonst

Maria Miesenberger

Maria Miesenberger arbetar med fotografi och skulptur. Hon är välkänd för sina övermålade familjebilder, metallskulpturer och många offentliga uppdrag. I oförglömliga verk som befinner sig i ambivalensen mellan det vackra och det fula, i beröringspunkten mellan nuet och det tidlösa, talar Miesenberger med såväl dovhet som lekfullhet om allas vårt varande.

Född 1965

Studier:

Parsons School of Design i New York, skulptur.

Konstfack, fotografi och måleri.

Utställningar/Verk i urval:

2014              Moment, utställning Moderna Museet

2012              Lutande figur, skulptur, Artipelag

2012              Ögonblick i rörelse, skulpturer i aluminium och reliefer i granitkeramik, gestaltning av Enskede gårds tunnelbanestation i Stockholm

Utmärkelser i urval:

2011              Svenska fotobokspriset för Sverige/Schweden.

2009              Anna Nordlander-priset.

2005              Årets MMF-konstnär av Märta Måås-Fjetterströms konstråd.

Litteratur

Lars Norén

Lars Norén har genom sina pjäser för scen, radio och TV utvecklat svensk dramatik till hög internationell nivå. Pjäserna spelas av såväl fria grupper som kommunala och statliga institutioner i Stockholm, i övriga Sverige och i många andra länder. Lars Noréns dramatik sätter avtryck och linjer i den svenska teatertraditionen som få andra gjort. Med ett lyssnande för detaljer och inlevelseförmåga avtäcker Lars Norén situationer och relationer som ofta föregår i slutna eller bortglömda rum.

Lars Norén

Född 1944

Dramatik i urval:

2006 Terminalpjäserna 1-9

2002 Kyla

1994 Rumäner

1991 Som löven i Vallombrosa

1990 Bobby Fisher bor i Pasadena (för TV)

1982 Natten är dagens mor, Kaos är granne med Gud

Lyrik i urval:

2015 Fragment (fragmentsamling)

1980 Hjärta i hjärta

1963 Syrener, snö

Prosa i urval:

2013 En dramatikers dagbok 2005–2012 prosa

2012 Filosofins natt

Stipendier och priser i urval:

2012 Svenska Akademiens Bellmanpris

2012 Sveriges Radios Lyrikpris

2003 Svenska Akademiens Nordiska Pris

Tonsättare

Sofia Karlsson

Sofia Karlsson har med sin uttrycksfulla röst, lyhörd för såväl den genuina folkmusiken som för en nyskapande vistradition hänfört både Sverige och världen. Hon rör sig respektfullt mellan olika genrer utan att ge avkall på sin personlighet och har fått en ny publik att upptäcka folkmusiken. 

Född 1975

Studier:

Kungliga Musikhögskolan

Discografi i urval:

2014              Regnet faller utan oss

2011              Levande

2009              Söder om kärleken

2007              Visor från vinden

2005              Svarta ballader

2002              Folk Songs

Priser i urval:

2013              Trubadurpriset

2011              Grammis för Levande

2010              Ulla Billquist-stipendiet

2009              Grammis för Söder om kärleken

2009              Prins Eugens Kulturpris

2008              Dan Andersson-priset

2007              Grammis för Visor från vinden

2005              Grammis för Svarta ballader

Scenkonst

Malena Ernman

Mezzosopranen Malena Ernman har med sin långa karriär, sitt utsökt, breda röstomfång och sin fantastiska scennärvaro gjort sig känd och uppskattad över hela världen. Med sitt självklara rättvisepatos gör hon sin röst hörd på såväl estraderna och operascenerna som i samhälldebatten. Hennes konstnärskap fördjupar och breddar den svenska operakonsten på ett uppfriskande sätt för såväl initierade operakännare som en för en helt ny publik.

Född 1970

Utbildning:

Kungliga Musikhögskolan

Conservatoire d’Orléans

Operahögskolan

Opera i urval:

2011              Rodelinda, Theater an der Wien

2010              Idamente, La Monnaie, Bryssel

2008              Askungen, Kungliga Operan, Stockholm

Discografi i urval:

2014              SDS

2011              Opera di Fiori

2010              Santa Lucia

2009              La Voix du Nord

Meriter i urval:

Malena Ernman är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien sedan 2006 samt hovsångare sedan 2011.

Priser i urval:

2014              Expressens musikpris ”Spelmannen”

2011              S:t Eriksmedaljen

2011              Litteris et Artibus

1999              Operapriset, Tidskriften Opera

Övrig utövare av annan konstnärlig verksamhet

Özz Nûjen

Med stort mod och varmt hjärta häcklar och konfronterar Özz Nûjen dagens makthavare. Hans klara samtidsanalys förpackas folkligt och når publiken med omedelbart tilltal och humor. Satir, stand-up och rak rygg är verktygen när Özz Nûjen sätter fingret på fördomar, rädslor och orättvisor.

Född 1975

Uppsättningar i urval:

2015              Sveriges Historia – den nakna sanningen

2014              Statsminister Özz Nûjen

2012              Dålig stämning

2007              Mistero Buffo

Priser i urval:

2014              Årets Svenska manliga stand-up komiker 2014.

2013              Teaterförbundets Karl Gerhards stipendium

Presskontakt för Roger Mogert:

Tomas Gustavsson, 076-122 91 99

Taggar:

Om oss

Vi har en vision för framtiden. Alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. Därför investerar vi i fler jobb och en bättre skola.

Prenumerera

Dokument & länkar