EGY ÚJ KONCEPCIÓ AUTOMATIKUSAN CSATLAKOZTATJA AZ AUTÓT AZ UTÁNFUTÓHOZ

Report this content

Miért is ne lehetne egyszerűbb az utánfutó csatlakoztatása? Jelenleg ez a művelet olyan bonyolult, hogy az emberek fele inkább neki sem lát. És miért van az, hogy a vontatáshoz használt eszközök 1932 óta alig változtak valamit? A Semcon technológiai vállalat egy női csapattal vitt szélesebb perspektívát a termékfejlesztésbe. Erőfeszítéseik eredménye egy új automatikus koncepció, amellyel az autók és az utánfutók egymáshoz kapcsolódnak. És ehhez a sofőrnek még az autóból sem kell kiszállnia.

Múlt tavasszal a Semcon egy kampány keretében arra kérte az embereket, hogy hozzanak példát olyan termékekre, amelyekből hiányzott a női perspektíva. Több mint 500 javaslat érkezett be. Egy részük megemlítette, hogy milyen bonyolult munka a vontatórúdhoz erősíteni az utánfutót, ezért bizonytalannak érzik magukat, amikor utánfutót, lószállító kocsit, lakókocsit vagy hajószállító utánfutót kell szállítaniuk. Az Inizio/Semcon által készített felmérés kimutatta, hogy az emberek 50%-a, ha teheti, egyáltalán nem használ utánfutót. És az így válaszolók 70%-a nő.

„Könnyű szem elől téveszteni a teljes képet – például a nők szemszögét – amikor a műszaki fejlesztők többsége férfi. Mert ha nem gondoljuk egy termékről, hogy nehézkes a használata, akkor kicsi rá az esély, hogy változtassunk rajta. Mi a Semconnál kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy megismerjük a végfelhasználóink minden csoportját, hogy olyan termékeket fejleszthessünk, amelyek a lehető legnagyobb hasznukra vannak” – magyarázza Markus Granlund, a Semcon vezérigazgatója.

Egy megoldás új perspektívákkal
Egy kizárólag női termékfejlesztőkből álló csapat vette fel a kesztyűt. A cél az volt, hogy intelligens, felhasználóbarát megoldást keressenek, amely a jövő önvezető autóihoz is használható lesz majd. Az Automatic Trailer Connection (ATC) nevű vontatókoncepció automatikusan csatlakozik az utánfutóhoz. Mialatt Ön az autóban ül.

„Az a csodálatos, hogy ez a koncepció azon az intelligens rendszeren alapul, amivel a mai autók már eleve el vannak látva. Ha megnézzük, mekkora hatalmas összegeket fordítottak az autóiparban termékfejlesztésre az elmúlt 80 évben, különös, hogy senki nem változtatott semmit a vontatórudakon, pedig sokan tartják problémás megoldásnak. Néha szükség van az új nézőpontokra” – mondja Sofie Askenbom, az Add Perspectives csapat projektmenedzsere.

Így működik az ATC koncepció
Amikor az autó és az utánfutó mintegy két méterre vannak egymástól, az autó kamerás érzékelője felismeri az utánfutót, és megkezdi a kapcsolódást. A sofőr megnyomja az automatikus csatlakozást jelző „Auto Attach” gombot az autóban lévő kijelzőn, és az autó önvezetően az utánfutóhoz tolat. Az autó és az utánfutó is csatlakoznak a felhőhöz, ami lehetővé teszi számukra a kommunikációt és a helyes pozicionálást. Vontatórúd helyett az autó lökhárítójában található aljzatba csatlakozik az utánfutó. Ehhez semmilyen kábel nem szükséges. Olyan, mintha egyszerűen a villamos hálózathoz csatlakoztatna egy átlagos eszközt – a csatlakozást azonban maga az autó önműködően hajtja végre.

Az autó aljzatában lévő mechanikus zárrendszer rögzíti az utánfutót. Az autóban lévő kijelző ezt követően információt nyújt a súlyról, a teher eloszlásáról, a sebességhatárokról, a féklámpákról stb. Az utánfutó támasztókereke egy elektromos motor segítségével automatikusan visszahúzódik, és ugyanez a motor állítja be a megfelelő magasságot is a csatlakozás során. És már indulhat is.

„Ezt a koncepciót elsősorban azért alkottuk meg, hogy megmutassuk vele az új perspektívák által létrehozható hatalmas változást. Reméljük azonban, hogy az autó- és utánfutógyártók figyelmét is felkelti, és gondoskodnak a további fejlesztésekről” – teszi hozzá Sofie Askenbom.

Tények
Az Automatic Trailer Connection (ATC) koncepciója a Semcon által 2018 tavaszán elindított Add Perspectives kampány eredménye, amely arra világít rá, hogy több nőre lenne szükség a műszaki fejlesztések területén. Egy válogatott, kizárólag nőkből álló termékfejlesztő csapat a vontatást és az utánfutó csatlakoztatásához szükséges számos manuális műveletet szemelte ki fejlesztési területként.

Csapattagok:
Sofie Askenbom, Projektmenedzsment/Digitális fejlesztés, Malin Bengtsson, Tervezőmérnök, Ida Borenstein, Kommunikáció, Sofia Elmestrand, Tervezőmérnök, Anna Lindahl, Felhasználói élmény, Laura Masaracchia, Gépi tanulás, Sara Nilsson, Felhasználói élmény, Åsa Rudberg, Terméktervezés, Lovisa Wargsjö, Tervezőmérnök.

Töltse le a képeket, videókat és technikai információkat itt.

Tudjon meg többet itt: semcon.com/addperspectives

 

További információért lépjen velünk kapcsolatba:

Ida Borenstein, az Add Perspectives csapat kommunikációs felelőse, Semcon
Tel.: +46 (0) 709-24 01 42 E-mail: ida.borenstein@semcon.com

A Semcon egy nemzetközi technológiai cég, amely az emberi igényeken és viselkedésen alapuló termékeket fejleszt. Ügyfeleink versenyképességének javításához mindig a végfelhasználóból indulunk ki, mivel a legjobb termékek létrehozásához, az emberek számára a legtisztább előnyök biztosításához a felhasználó igényeit kell ismerni a legalaposabban. A Semcon partnerei elsősorban az autóipar, a nehéz- és energiaipar, valamint az élettudományok területéről kerülnek ki. Több mint 2000 fős szakembergárdájával a Semcon a teljes termékfejlesztési ciklust képes kivitelezni, a stratégiai és technológiai fejlesztéstől kezdve a tervezésen keresztül a termékinformációkig.
A Semcon 1980-ban alakult Svédországban, és jelenleg nyolc különböző országban több mint 30 képviselettel rendelkezik. 2017-ban a csoport éves árbevétele 1,8 milliárd svéd korona volt. További részletek a semcon.com oldalon

Tags:

Subscribe

Media

Media

Quotes

Könnyű szem elől téveszteni a teljes képet – például a nők szemszögét – amikor a műszaki fejlesztők többsége férfi. Mert ha nem gondoljuk egy termékről, hogy nehézkes a használata, akkor kicsi rá az esély, hogy változtassunk rajta. Mi a Semconnál kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy megismerjük a végfelhasználóink minden csoportját, hogy olyan termékeket fejleszthessünk, amelyek a lehető legnagyobb hasznukra vannak.
Markus Granlund, a Semcon vezérigazgatója