ÖNVEZETŐ HÓKOTRÓK CSÖKKENTIK A REPÜLŐTÉRI KÉSÉSEKET

A repülőtéren használt hókotrók hamarosan önvezetőek lehetnek. Most első ízben takarították el a havat a kifutókról 20 méter hosszú és 5,5 méter széles hókotrók. Ez a Yetiként ismert projekt a Semcon által fejlesztett technológiát felhasználva növeli a hatékonyságot és csökkenti a késéseket a repülőtereken.

A hó eltakarítása kulcsfontosságú feladat a repülőtereken. A felszálló és a leszálló kifutópályáknak teljesen hómentesnek kell lenniük ahhoz, hogy a járatok időben fel- és leszállhassanak. Jelenleg a repülőtereken ez folyamatos munkát jelent. Személyzetnek kell készenlétben állnia, akik szükség esetén azonnal eltakarítják a havat. A hóval kapcsolatos problémák minden évben számos késést és repülőtéren rekedt utast eredményeznek.

„Az önvezető hókotrók alkalmazása a repülőtereken világszerte lehetővé tenné, hogy tevékenységüket összehangolva csökkentsék az utasok számára a késések előfordulását. Ez jó példa arra, hogyan növelhetik a termelékenységet az autonóm járművek, és hogyan adhatnak értéket az emberek életéhez” mondja Markus Granlund, a Semcon vezérigazgatója.

Ezek a járművek március 19-én mutatkoztak be először a norvégiai Leirinben található Fagernes repülőtéren, Oslótól 200 kilométerre északra. A projektet a Yeti Snow Technology, a Semcon és az Øveraasen közös vállalata fejlesztette a norvég repülőtér-üzemeltető, az Avinor számára. A hókotrók kapacitása lehetővé teszi, hogy óránként 357 500 négyzetméteres területet takarítsanak le. Ezeknek az önjáró járműveknek egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy a havat formációban, több jármű összehangolt működésével képesek eltakarítani, és időjárástól függetlenül ugyanazzal a kiemelkedő precizitással dolgoznak.  

A norvégiai Semcon szakértelmével, komplex valós idejű rendszerekkel és autonóm technológiával járul hozzá ehhez a projekthez.

 „Olyan vezérlőrendszert terveztünk, amely a repülőtereken digitális mintázatokat állít fel az önműködő hóeltakarításhoz. A rendszer ezt követően képes letölteni ezeket a mintákat, és monitorozni egy sor járművet, amelyek RTK GPS, egy pontos pozíciós mérési eljárás használatával navigálnak, és 4G modemek segítségével kommunikálnak” magyarázza John Emil Halden, a Semcon projektmenedzsere.

Hivatkozás a semcon.com/yeti oldalra további információkért

Képekre, videókra és grafikákra mutató hivatkozás

További információkért forduljon hozzánk:

Per Nilsson, kommunikációs és marketingvezető, Semcon

Tel.: +46 (0) 739 737 200
E-mail: per.nilsson@semcon.com

A Semcon egy nemzetközi technológiai cég, amely az emberi igényeken és viselkedésen alapuló termékeket fejleszt. Ügyfeleink versenyképességének javításához mindig a végfelhasználóból indulunk ki, mivel a legjobb termékek létrehozásához, az emberek számára a legtisztább előnyök biztosításához a felhasználó igényeit kell ismerni a legalaposabban. A Semcon partnerei elsősorban az autóipar, a nehéz- és energiaipar, valamint az élettudományok területéről kerülnek ki. Több mint 2000 fős szakembergárdájával a Semcon a teljes termékfejlesztési ciklust képes kivitelezni, a stratégiai és technológiai fejlesztéstől kezdve a tervezésen keresztül a termékinformációkig.
A Semcon 1980-ban alakult Svédországban, és jelenleg nyolc különböző országban több mint 30 képviselettel rendelkezik. 2017-ban a csoport éves árbevétele 1,8 milliárd svéd korona volt. További részletek a semcon.com oldalon

Tags:

About Us

Semcon is an international technology company that develops products based on human needs and behaviours. We strengthen our customers' competitiveness by always starting from the end user, because the person who knows most about the user's needs creates the best products and the clearest benefits to humans. Semcon collaborates mainly with companies in the automotive, industry, energy and life science sectors. With more than 2,200 specialised employees, Semcon has the ability to take care of the entire product development cycle, from strategy and technology development to design and product information.Semcon was founded in Sweden in 1980 and has offices in over 30 locations in eight different countries. In 2019, the Group reported annual sales of SEK 1.9 billion. Read more on semcon.com

Subscribe

Media

Media

Quotes

Az önvezető hókotrók alkalmazása a repülőtereken világszerte lehetővé tenné, hogy tevékenységüket összehangolva csökkentsék az utasok számára a késések előfordulását. Ez jó példa arra, hogyan növelhetik a termelékenységet az autonóm járművek, és hogyan adhatnak értéket az emberek életéhez.
Markus Granlund, a Semcon vezérigazgatója