ÖNVEZETŐ HÓKOTRÓK CSÖKKENTIK A REPÜLŐTÉRI KÉSÉSEKET

Report this content

A repülőtéren használt hókotrók hamarosan önvezetőek lehetnek. Most első ízben takarították el a havat a kifutókról 20 méter hosszú és 5,5 méter széles hókotrók. Ez a Yetiként ismert projekt a Semcon által fejlesztett technológiát felhasználva növeli a hatékonyságot és csökkenti a késéseket a repülőtereken.

A hó eltakarítása kulcsfontosságú feladat a repülőtereken. A felszálló és a leszálló kifutópályáknak teljesen hómentesnek kell lenniük ahhoz, hogy a járatok időben fel- és leszállhassanak. Jelenleg a repülőtereken ez folyamatos munkát jelent. Személyzetnek kell készenlétben állnia, akik szükség esetén azonnal eltakarítják a havat. A hóval kapcsolatos problémák minden évben számos késést és repülőtéren rekedt utast eredményeznek.

„Az önvezető hókotrók alkalmazása a repülőtereken világszerte lehetővé tenné, hogy tevékenységüket összehangolva csökkentsék az utasok számára a késések előfordulását. Ez jó példa arra, hogyan növelhetik a termelékenységet az autonóm járművek, és hogyan adhatnak értéket az emberek életéhez” mondja Markus Granlund, a Semcon vezérigazgatója.

Ezek a járművek március 19-én mutatkoztak be először a norvégiai Leirinben található Fagernes repülőtéren, Oslótól 200 kilométerre északra. A projektet a Yeti Snow Technology, a Semcon és az Øveraasen közös vállalata fejlesztette a norvég repülőtér-üzemeltető, az Avinor számára. A hókotrók kapacitása lehetővé teszi, hogy óránként 357 500 négyzetméteres területet takarítsanak le. Ezeknek az önjáró járműveknek egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy a havat formációban, több jármű összehangolt működésével képesek eltakarítani, és időjárástól függetlenül ugyanazzal a kiemelkedő precizitással dolgoznak.  

A norvégiai Semcon szakértelmével, komplex valós idejű rendszerekkel és autonóm technológiával járul hozzá ehhez a projekthez.

 „Olyan vezérlőrendszert terveztünk, amely a repülőtereken digitális mintázatokat állít fel az önműködő hóeltakarításhoz. A rendszer ezt követően képes letölteni ezeket a mintákat, és monitorozni egy sor járművet, amelyek RTK GPS, egy pontos pozíciós mérési eljárás használatával navigálnak, és 4G modemek segítségével kommunikálnak” magyarázza John Emil Halden, a Semcon projektmenedzsere.

Hivatkozás a semcon.com/yeti oldalra további információkért

Képekre, videókra és grafikákra mutató hivatkozás

További információkért forduljon hozzánk:

Per Nilsson, kommunikációs és marketingvezető, Semcon

Tel.: +46 (0) 739 737 200
E-mail: per.nilsson@semcon.com

A Semcon egy nemzetközi technológiai cég, amely az emberi igényeken és viselkedésen alapuló termékeket fejleszt. Ügyfeleink versenyképességének javításához mindig a végfelhasználóból indulunk ki, mivel a legjobb termékek létrehozásához, az emberek számára a legtisztább előnyök biztosításához a felhasználó igényeit kell ismerni a legalaposabban. A Semcon partnerei elsősorban az autóipar, a nehéz- és energiaipar, valamint az élettudományok területéről kerülnek ki. Több mint 2000 fős szakembergárdájával a Semcon a teljes termékfejlesztési ciklust képes kivitelezni, a stratégiai és technológiai fejlesztéstől kezdve a tervezésen keresztül a termékinformációkig.
A Semcon 1980-ban alakult Svédországban, és jelenleg nyolc különböző országban több mint 30 képviselettel rendelkezik. 2017-ban a csoport éves árbevétele 1,8 milliárd svéd korona volt. További részletek a semcon.com oldalon

Tags:

Subscribe

Media

Media

Quotes

Az önvezető hókotrók alkalmazása a repülőtereken világszerte lehetővé tenné, hogy tevékenységüket összehangolva csökkentsék az utasok számára a késések előfordulását. Ez jó példa arra, hogyan növelhetik a termelékenységet az autonóm járművek, és hogyan adhatnak értéket az emberek életéhez.
Markus Granlund, a Semcon vezérigazgatója