AZ ÚJ KERESÉSI FUNKCIÓNAK KÖSZÖNHETŐEN AZ INTERNET NAGYOBB NEMI EGYENLŐSÉGET MUTAT.

Minden mérnök férfi? Minden óvónő és tanárnő nő? Ez a sztereotipikus kép tárul elénk, ha az interneten megnézzük a különböző szakmákra rákeresve megjelenő képtalálatokat. Az új „Re-Search” elnevezésű, böngészőbe betölthető bővítmény segítségével a férfiak és a nők egyenlőbb mértékben kapnak helyet a keresési eredmények között. A megoldás mögött a svéd technológiai vállalat, a Semcon áll, akik a Re-Search bővítményt ingyen, nyílt forráskódú szoftverként biztosítják.

Amennyiben a Re-Search bővítményt betöltve rákeresünk a különböző szakmák képtalálataira, a kereséssel párhuzamosan egy alternatív keresés is elindul, amely a találatokat a nemek tekintetében egyenlőbben jeleníti meg. Az alternatív keresés eredményei új ablakban jelennek meg, ahol azok a képek, amik máskülönben lejjebb lennének láthatók, feljebb kerülnek.

„Ha az internet a mérnököket sárga sisakos férfiakként ábrázolja, hogyan is éreznék a nők azt, hogy érdekelné őket ez a foglalkozás? A példaképek rendkívüli jelentőséggel bírnak a fiatalok pályaválasztási folyamatában, és sok ember elsősorban az internetet használja információszerzésre” – meséli Anna Funke, a Re-Search projektmenedzsere a Semcon vállalatnál.

A Semcon abban reménykedik, hogy a mérnöki szakma szélesebb körben vonzóvá válik az emberek körében. Manapság számos nő dolgozik mérnökként, de ők nem jelennek meg a keresési eredmények között. A Re-Search bővítmény éppen azért készült, hogy konkrét megoldást nyújtson a problémára a különböző szakmák kiegyensúlyozottabb ábrázolásával. Idevéve azokat a szakmákat is, amelyeknél az interneten a férfiak és a nők dominálnak.

A Re-Search egy ingyenes bővítmény, amely a legnépszerűbb böngészőkkel működik. Elindítás után a megoldás 65 különböző szakmát képes ellenőrizni angol nyelven. A Re-Search nyílt forráskódú szoftver, így bárki, illetve bármelyik vállalat szabadon továbbfejlesztheti a terméket oly módon, hogy az elősegítse a nemek közötti egyenlőség növekedését.

A nemek közötti nagyobb egyenlőség a Semcon vállalaton belül kiemelt téma, amelyet a pénzügyi eredményekkel azonos precizitással figyelünk. Cél, hogy a Semcon 2022-re elérje a nemi egyenlőséggel büszkélkedő vállalat címét. Azaz, a csoporton belül a férfiak-nők aránya 40 és 60% között legyen.

„Ez nem könnyű, azonban szükséges cél. A Semcon által fejlesztett termékek célközönségébe mindenki beletartozik, ami azt jelenti, hogy számos különböző perspektívát figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy hatékonyabban tudjuk képviselni a végfelhasználókat, így több nőt be kell vonnunk. Mindemellett tudjuk, hogy a munkavállalók minél sokszínűbb mivolta elengedhetetlen ahhoz, hogy inspiráló munkahelyet és sikeres vállalkozást építsünk” – mondja Markus Granlund, a Semcon elnök-vezérigazgatója.

Videó megtekintése a Re-Search bővítményről

A teljes sajtóanyag (beleértve a GY.I.K. dokumentumot) letöltése

www.semcon.com/re-search

További információkért keressen minket az alábbi elérhetőségen: 

Per Nilsson, vállalati kommunikációs és marketing igazgató, Semcon   

Tel.: +46 (0) 739-737 200
E-mail: per.nilsson@semcon.com

A Semcon egy nemzetközi technológiai cég, amely az emberi igényeken és viselkedésen alapuló termékeket fejleszt. Ügyfeleink versenyképességének javításához mindig a végfelhasználóból indulunk ki, mivel a legjobb termékek létrehozásához, az emberek számára a legtisztább előnyök biztosításához a felhasználó igényeit kell ismerni a legalaposabban. A Semcon partnerei elsősorban az autóipar, a nehéz- és energiaipar, valamint az élettudományok területéről kerülnek ki. 3000 fős szakembergárdájával a Semcon a teljes termékfejlesztési ciklust képes kivitelezni, a stratégiai és technológiai fejlesztéstől kezdve a tervezésen keresztül a termékinformációkig.
A Semcon 1980-ban alakult Svédországban, és jelenleg kilenc különböző országban több mint 40 képviselettel rendelkezik. 2015-ben a csoport éves árbevétele 2,6 milliárd svéd korona volt. További részletek a semcon.com oldalon

Tags:

About Us

Semcon is an international technology company that develops products based on human needs and behaviours. We strengthen our customers' competitiveness by always starting from the end user, because the person who knows most about the user's needs creates the best products and the clearest benefits to humans. Semcon collaborates mainly with companies in the automotive, industry, energy and life science sectors. With more than 2,200 specialised employees, Semcon has the ability to take care of the entire product development cycle, from strategy and technology development to design and product information.Semcon was founded in Sweden in 1980 and has offices in over 30 locations in eight different countries. In 2019, the Group reported annual sales of SEK 1.9 billion. Read more on semcon.com

Subscribe

Media

Media

Documents & Links